Sklep spożywczy PDF Drukuj Email

Choć w naszym kraju działa już prawie 100 tys. sklepów spożywczych, uruchomienie kolejnego wciąż się opłaca. Szczególnie, gdy jest to mały sklep, położony przy ulicy o dużym natężeniu pieszych, nastawiony na zaspokajanie ich pierwszych potrzeb. Jak wynika z badania Shopper Trends, przeprowadzonego przez firmę badawczą ACNielsen, Polacy coraz chętniej robią zakupy w mniejszych placówkach handlowych. Odwiedzają je średnio co drugi dzień, zostawiając w nich od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych.


Otwarcie własnego sklepu spożywczego to wydatek minimum na poziomie 50 tys. zł. Warto jednak mieć trochę własnych oszczędności, które pozwolą przetrwać pierwszy okres funkcjonowania punktu. Im większy sklep planujemy otworzyć, tym większe będą te wydatki. Na przykład wyposażenie go w boksy kasowe, których cena waha się od kilku do nawet kilkudziesięciu złotych, zależnie od jego wyposażenia.

Możemy jednak liczyć na zyski z takiego punktu. W małym sklepie, zakładając, że marża wynosi 25-30 %, przy obrotach 50-60tys. zł ? zarobki właściciela możemy oszacować od 2 do 6tys. zł.  Oczywiście są one uzależnione od ponoszonych kosztów związanych z prowadzeniem obiektu. Wiele w tej kwestii zależy, czy mamy lokal własny, czy musimy go wynajmować. Sporym kosztem są także comiesięczne świadczenia związane z zatrudnieniem pracowników. Dobrym pomysłem może być wypłacanie pensji jako stałej podstawy plus prowizja od sprzedaży na konkretnym stanowisku. Taki układ daje szanse na zwiększenie motywacji zespołu, a przez to na zwiększenie obrotów w sklepie.

Otwarcie takiego obiektu handlowego obłożone jest spełnieniem wielu warunków i uzyskaniem zezwoleń, między innymi od Państwowej Inspekcji Sanitarnej, czy Państwowej Straży Pożarnej. Jeżeli w planach właściciela jest sprzedaż alkoholu, musi on pamiętać o zdobyciu koncesji. Sprzedaż napojów wysokoprocentowych stanowi nawet powyżej 20 proc. uzyskiwanych obrotów. Zysk ze sklepów będzie jeszcze większy, gdy będą to sklepy całodobowe. W nocy można dodatkowo wypracować 10 proc. przychodu na sprzedaży alkoholu.

Poniżej zostało przedstawionych kilka najważniejszych kroków, jakie należy poczynić, Aby otworzyć własny sklep spożywczy:

  • opracowanie aranżacji placówki zgodnie z przepisami technicznymi, wodno-kanalizacyjnymi
  • wykonanie projektu: jak będzie umeblowany sklep, gdzie znajdą się poszczególne stoiska, stanowiska kasowe
  • przeprowadzenie koniecznych remontów w wybranym lokalu
  • zgłoszenie sklepu do Państwowej Straży Pożarnej
  • zgłoszenie sklepu do Państwowej Inspekcji Pracy
  • wniosek do Państwowej Inspekcji Sanitarnej o zatwierdzenie lokalu i wpisanie do rejestru zakładów podlegających kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • złożenie wniosku o uzyskanie koncesji na sprzedaż alkoholu
  • podpisanie umów z dostawcami mediów i dotyczącej wywozu śmieci
  • wystąpienie o opinię kominiarską dotyczącą wentylacji pomieszczeń
  • wystąpienie do dostawcy wody z prośbą o udostępnienie aktualnych badań wody
  • zakup i instalacja urządzeń i elementów sieci komputerowo-kasowej
  • złożenie pisemnego zgłoszenia o liczbie kas rejestrujących i miejscu ich użytkowania przed terminem rozpoczęcia ewidencjonowania sprzedaży
  • instalacja i fiskalizacja kas
  • zgłoszenie kasy w terminie 7 dni od dnia jej fiskalizacji do właściwego urzędu skarbowego w celu otrzymania numeru ewidencyjnego kasy
  • wyposażenie placówki w urządzenia chłodnicze i meble
  • zakup towaru